Diyabet, esas olarak, yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterize edilen bir durumdur. Dört tip diyabet vardır: Tip 1 diyabet, tip 2 diyabet, gebelik diyabeti ve prediyabet. Diyabetin birincil nedeni genetik veya yaşam tarzı ile ilişkilidir. Yeni bir çalışmada, diyabetin sağlığa verdiği birçok risk dışında , kanser riskini de artırabilir. Araştırmacılar, şeker hastaları durumunda DNA'nın, kan şekeri seviyelerinin normal olduğu durumlara kıyasla, kan şekeri çok yüksek olduğunda daha az sıklıkta zedelediğini ve sabitlediğini tespit etti. Diyabetli insanlarda kanser riskini arttırmaktan sorumlu olan budur.
Diyabet ipuçları: Diyabetin kontrolünde ve yüksek kan şekeri seviyelerinin önlenmesinde yardımcı olabilecek bazı ipuçları
1. Düzenli egzersiz:
Düzenli egzersiz yapmak sağlık, kilo kaybı ve insülin duyarlılığının arttırılması için atılmış önemli bir adımdır. Artan insülin duyarlılığı, hücrelerinizin kan dolaşımında daha iyi bir şekilde şeker kullanabileceği anlamına gelir. Kan şekeri seviyenizi düzenli olarak kontrol edin. Kan şekeri kontrolünde faydalı olduğu bulunmuş olduğu için rutininize kuvvet antrenmanı yapınız. Yapabileceğiniz diğer egzersizler fitness rutininizde koşmak, yürümek, bisiklete binmek, bisiklete binmek, dans etmek, yüzmek ve çok daha fazlasını içerir.2. Daha az miktarda karbonhidrat tüketin:
Beyaz ekmek, makarna, derin yağda kızartılmış, abur cubur ve işlenmiş yiyecekler gibi rafine edilmiş karbonhidratlar kan şekeri seviyelerinde hızlı artışa neden olabilir. Bu şeker hastaları için zararlı olabilir. Çok fazla miktarda karbonhidrat yemek, insülinin işleyişinde sorunlara neden olabilir. Meyve, sebze, mercimek ve baklagillerde bulunan basit karbonhidratlara geçin. Kan şekeri seviyesindeki ani yükselmeleri önlemek için her zaman porsiyon kontrolü uygulayın.3. Düşük glisemik indeksli (GI) gıdaları dahil edin:
Düşük GI mallarının alımı, tip 1 ve tip 2 diyabetli kişilerde uzun vadeli kan şekeri seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Yumurta, yulaf, arpa, mercimek, baklagiller, mısır, patates, tatlı patates, meyve ve nişastalı sebzeler şeker hastaları için faydalı düşük GI gıdalarıdır.4. Daha az stres alın:
Stres, her ikisi de kan şekeri seviyesindeki artıştan sorumlu olan kortizol ve glukagon hormonlarının üretimini arttırır. Aşırı stres sadece hormonal dengesizliğe neden olmaz, aynı zamanda kilo alımına neden olabilir. Stresle başa çıkmanın yollarını bulun ve karşılaştığınız her stresli duruma tepki göstermekten kaçının.5. Daha fazla lif bakımından zengin yiyecekler yiyin:
Elyaf bakımından zengin yiyeceklerin, karbonhidratın sindirimini ve şeker emilimini yavaşlattığı bulunmuştur. Kan şekeri seviyelerinde sadece kademeli bir yükseliş sağlarlar. Dahası, lif bakımından zengin yiyeceklerin dışkı yığını oluşturmasına yardımcı olur ve kabızlığı uzak tutar. Sizi hızlı bir şekilde doldurabilir ve daha uzun süre tam olarak hissetmenizi sağlayabilir, böylece kilo kaybına yardımcı olurlar. Sebzeler, meyveler, mercimek, baklagiller ve kepekli tahıllar lif bakımından zengin gıdaların örnekleridir.Bu ipuçlarını sürekli takip etmek, yüksek kan şekeri seviyelerini ve diyabeti ve bununla ilişkili risk faktörlerini önleyebilir.
Yorum Gönder
Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konuyla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız.